Пекучі приправи, томати і холодні супи - найкращі помічники влітку

Пекучі приправи, томати і холодні супи - найкращі помічники влітку

Гостра потреба у воді влітку проявляється спрагою, яка свідчить про порушення водного балансу. Це природна захисна реакція організму, який на 60% складається з води. Завдяки наявності хімічних елементів калію і натрію вона утримується всередині організму і стає солоною.

Намагаючись охолонути, тіло людини виділяє піт, який потім випаровується з поверхні шкіри — втрачається рідина, збагачена мікроелементами і природними солями. Згідно з дослідженнями, найбільший відсоток потовиділення відзначається у спортсменів, які біжать марафон у літню пору року. Кількість виділеного поту досягає 2 л/год.

Щоб зрозуміти, чи вистачає вологи організму, чи ні, треба зіставити обсяг випитої і виділеної рідини. Рідкісні сечовипускання і темний колір сечі свідчить про гостру нестачу рідини.

Яким повинен бути раціон?

Для того щоб самостійно заповнити водний баланс, варто не тільки правильно пити, а й харчуватися.

Сіль

Парадоксально, але саме сіль є ключовим компонентом меню у спекотну погоду. У ній міститься Na, такий необхідний для утримання всередині тіла рідини. У великих кількостях він присутній у молочних продуктах (50мг/100г) та яйцях (80мг/100).

У чистому вигляді кухонна сіль додається при виробництві продуктів, а також у багато страв під час готування. У складі хліба частка NaCl становить приблизно 250мг/100г. Багато кухонної солі міститься у м'ясних копченостей і рибопродукції, наприклад, у беконі, сирокопченій ковбасі, балику. Чіпси, сухарики, попкорн не поступаються їм за вмістом солей (1,5г/100г продукту). Готові соуси і приправи лідирують за вмістом NaCl (7г/100г).

Але не варто зловживати споживанням солей. Нормальним для дорослої людини, яка досягла 16-річного віку, вважається 0,5 чайної ложки NaCl на добу.

Заповнити баланс калію можна, включивши в свій раціон бобові культури (1,3г/100г), банани (300мг/100г), картоплю, запечену в мундирі (573мг/100г), горіхи (600мг/100).

Добова норма K для дорослої людини не повинна бути меншою, ніж 3,51г.

Фрукти та овочі

Фруктові та овочеві культури практично повністю складаються з води, тому процес їх споживання можна порівняти з питтям, збагаченим корисними мікроелементами і солями. У спеку можна включити в раціон харчування овочеві салати, злегка приправлені сіллю. Як смачна заправка добре підійде йогурт або масла рослинного походження. Для розмаїття смаку та підвищення поживної цінності можна додати в них м'ясні чи рибні складові, а також сир.

Після легкого обіду або вечері можна запити салати прохолодними напоями, наприклад, квасом або кефіром. У жарких країнах Азії східні народи на впродовж всієї історії свого існування вживали зелений чай, заварений окропом.

Холодні супи

У кожній національній кухні знайдеться рецепт оригінальної холодної страви, яка чудово втамовує спрагу і насичує організм. Це і традиційна окрошка, і холодник, і борщ, і болгарський таратор.

Начинка таких перших страв зазвичай являє собою суміш овочів з м'ясними інгредієнтами. Варіанти рідкої заправки різноманітні, у різних кухнях кухарі використовують кефір, квас, кисломолочні заливки, холодні бульйони та інші варіації. Холодний суп приправляють ароматною зеленню, а в регіонах з особливо спекотним кліматом додають у страву шматки льоду. Серед розмаїття рецептів можна підібрати страву за власним смаком.

Пекучі прянощі

Національна кухня жарких країн не обходиться без додавання гострих спецій. У нашій країні любителі гостренького традиційно вживають в їжу хрін або гірчицю, які також можуть слугувати компонентами окрошки.

Пекучі прянощі у складі багатьох страв виконують роль консервантів натурального походження. Вони перешкоджають росту шкідливих бактерій і не дозволяють продуктам псуватися, що дуже актуально у країнах із жарким кліматом. Під час їх споживання слизова шлунку переживає легкий опік, який нівелюється позитивною дією гормонів задоволення, що викидаються в кров під час поїдання гострих продуктів. Цією унікальною властивістю користуються медики, застосовуючи препарати на основі компонентів червоного перцю (капсаїцину).

У складі багатьох солодких десертів, закусок чи прохолодних напоїв часто зустрічається м'ята. Ця трава має м'яку охолоджувальну дію. Чилі та інші пекучі спеції використовуються кухарями Кавказу, Азії та Мексики. Однак варто пам'ятати, що гостра їжа протипоказана людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і може спровокувати загострення хвороби.

До речі, якщо ви раптово захворіли, а у гаманці не знаходиться грошей на оплату лікування, ви завжди можете взяти гроші в борг без відсотків або під невеликий відсоток і з моментальною видачею.

Висновок

Спекотна літня пора — це короткострокове явище. Завдяки своїм природним особливостям організм людини в змозі самостійно нормалізувати терморегуляцію, шляхом відділення поту і зміни інтенсивності кровотоку, а сигнали спраги і голоду свідчать про необхідність заповнення водного і сольового балансу. Уважне ставлення до своїх індивідуальних потреб допоможе пережити теплу пору року без шкоди для здоров'я.

Повернутися до списку статей